Ξέχασες το κωδικό; Κάνε εγγραφή!



Αποστολέας Θέμα: ''Ο πόνος μέσα από μια διαφορετική ματιά''  (Αναγνώστηκε 407 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giannhs

  • Προχωρημένος
  • **
  • Φύλο: Άντρας
  • Μηνύματα: 81
    • Προφίλ
  • Χυσίματα
  • -Έριξε: 0
  • -Έλαβε: 44
''Ο πόνος μέσα από μια διαφορετική ματιά''
« στις: Φεβρουαρίου 01, 2015, 06:04:09 μμ »
Ο πόνος μέσα από μια διαφορετική ματιά
H Τζοάνα Μπερκ στη Στέγη


Ο πόνος είναι μια περίπλοκη υπόθεση , ένα αίσθημα που δεν προσδιορίζεται εύκολα , όπως αποδεικνύουν οι έρευνες της βρεατανίδας ιστορικού, πανεπιστημιακού και συγγραφέως Τζοάνα Μπερκ. Η επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Η ιστορία του πόνου» του Wellcome Trust και του Κολλεγίου Birkbeck του Λονδίνου, έρχεται στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 3 Φεβρουαρίου, για μια συζήτηση πάνω στην παρουσία του πόνου και στην αντιμετώπισή του.

Η επίσκεψη συντελείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της κ. Μπεργκ «The Story of Pain: From Prayer to Painkillers» (Η ιστορία του πόνου). Πρόκειται για μια διαφορετική, σύμφωνα με τα ξένα μέσα, προσέγγιση για τον πόνο αφού η συγγραφέας συνδυάζει το ακαδημαϊκό στοιχείο με το αιχμηρό χιούμορ και το προσιτό ύφος.



Εστιάζει στην καθολικότητα του πόνου, και η ενασχόλησή της με το αντικείμενο μετρά χρόνια μελέτης, καθώς και σε προηγούμενο βιβλίο της, με τίτλο «What It Means to Be Human», είχε προβάλλει τον πόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας.

Η κ. Μπερκ πήρε την απόφαση να ανατρέξει στην ιστορία του πόνου, αφού όπως έχει υποστηρίξει, λίγα έχουν γραφτεί για τις εκφράσεις που προκαλεί, αλλά και για τους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τον πόνο μέσα από ένα επιστημονικό πρίσμα, αφού πρόκειται για κάτι υποκειμενικό. Από την άλλη, υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς τους λόγους που προκαλούν τη σωματική δυσφορία, αφού είναι καθημερινό φαινόμενο. Χαρακτηριστικά, έχει επισημάνει ότι οι στομαχόπονοι και οι πονοκέφαλοι τείνουν να γίνουν νόρμα.

Η κ. Μπερκ συνδέει τον πόνο και με την ψυχολογική υποστήριξη που λαμβάνει εκείνος που βιώνει τη δυσφορία. Με το βλέμμα στραμμένο στο συναίσθημα, η συγγραφέας θεωρεί ότι ο πόνος μπορεί να αποξενώσει δύο άτομα, αφού συχνά και για διάφορους λόγους αποκρύβεται. Δεν μοιράζεται, δε, δημοκρατικά.

Το βιβλίο «Η ιστορία του πόνου» αναφέρεται στη διάγνωση, την ανακούφιση από τον πόνο , αλλά και τον συνδέει με τη θρησκεία, την αποξένωση και τις χειρονομίες.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο βιβλίο λέγεται ότι είναι ο πλούτος των πηγών του. Η κ.Μπερκ βασίζεται όχι μόνο στο έργο γιατρών και επιστημόνων , αλλά και επικαλείται συγγραφείς και ποιητές.

Δίνει στον πόνο και πολιτική χροιά, αφού όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ : «Επειδή δημιουργεί κοινότητες, ο πόνος αποτελεί ένα εγγενώς πολιτικό στοιχείο».

Ακόμη, μιλώντας στην ίδια συνέντευξη για τον πόνο είχε αναφέρει: «Εχει ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο με τον οποίο βιώνει κανείς τον πόνο αν πιστεύει ότι έτσι ο Θεός του μεταδίδει ένα μήνυμα ή αν θεωρεί ότι πρόκειται απλώς για έναν ιό. Στην πρώτη περίπτωση η ορθή αντιμετώπιση είναι η υποταγή στη βούλησή του, στη δεύτερη ο πόλεμος κατά του εισβολέα».

Ελισάβετ Σταμοπούλου


Η Ιστορία του Πόνου
3 Φεβρουαρίου 2015 19:00 Μικρή Σκηνή
Ομιλητές
Joanna Bourke: καθηγήτρια Ιστορίας, Κολλέγιο Birckbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Πέπη Ρηγοπούλου: καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αθηνά Αθανασίου: αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ευάγγελος Παναγιωτάκος: γιατρός αναισθησιολόγος (εξειδικευμένος στον πόνο)

Συντονισμός
Δημήτρης Παπανικολάου: αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Επιμέλεια
Δημήτρης Παπανικολάου
Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.


http://entertainment.in.gr/html/ent/281/ent.176281.asp
Some of them want to be abused