Ξέχασες το κωδικό; Κάνε εγγραφή!



Αποστολέας Θέμα: RIP sir Arthur C. Clarke  (Αναγνώστηκε 545 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος lord

  • *GF Pervert*
  • *****
  • Φύλο: Άντρας
  • Μηνύματα: 6221
    • Προφίλ
  • Χυσίματα
  • -Έριξε: 669
  • -Έλαβε: 1682
RIP sir Arthur C. Clarke
« στις: Μαρτίου 19, 2008, 07:22:33 μμ »
 >:(


Ο Βρετανός Αρθουρ Κλαρκ, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και αυτός που οραματίστηκε τους γεωστατικούς δορυφόρους 20 χρόνια πριν γίνουν πραγματικότητα, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών.

Ο δημιουργός του διάσημου 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος υπέκυψε τα ξημερώματα στην αναπνευστική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο βοηθός του Ρόαν Ντε Σίλβα.

Ο Κλαρκ είχε γράψει πάνω από 100 βιβλία, όπως Γαιόφως, Οι Επικυρίαρχοι, Ραντεβού με τον Ράμα, Η Αυτοκρατορία της Γης, Πηγές του Παραδείσου και 3001: Η Τελική Οδύσσεια.

Το 1998 ο συγγραφέας εμφάνισε το σύνδρομο που εκδηλώνεται σε ορισμένους επιζώντες της πολιομυελίτιδας, δεκαετίες μετά την εμφάνιση της νόσου, και καθηλώθηκε σε αναπηρική πολυθρόνα. Το Σεπτέμβριο του 2007 δήλωσε ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ ξανά το σπίτι του στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα.



Ο Αρθουρ Κλαρκ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1917 στο Μάινχεντ του Σόμερσετ. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αστρονομία και την επιστημονική φαντασία.

Αν και δεν είχε τα χρήματα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία ως ειδικός στα ραντάρ και συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος προειδοποίησης που επέτρεψε στη RAF να κερδίσει τη Μάχη της Βρετανίας.

Μετά τον πόλεμο πήρε πτυχίο Μαθηματικών και Φυσικής από το King's College του Λονδίνου.

Μετά τον πόλεμο υπήρξε επίσης διευθυντής της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας και ήταν ο πρώτος στον κόσμο που πρότεινε την ιδέα χρήσης δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά ως αναμεταδοτών στις τηλεπικοινωνίες.

Τα πρώτα του σημαντικά διηγήματα, Loophole και Rescue Party, δημοσιεύτηκαν το 1946 στο περιοδικό Astounding Science Fiction.

To 1953 o Κλαρκ γνώρισε και παντρεύτηκε την 22χρονη τότε Μέριλιν Μέιφιλντ, η οποία είχε ήδη έναν γιο από τον πρώτο της γάμο. Χώρισαν σε διάστημα έξι μηνών, αν και το διαζύγιο δεν επισημοποιήθηκε μέχρι το 1961, πέντε χρόνια μετά τη μετανάστευσή του στη Σρι Λάνκα.

O Αρθουρ Κλαρκ στέφθηκε ιππότης το 2000.

Με ευκαιρία τα 90ά του γενέθλια το Δεκέμβριο του 2007, ο Κλαρκ βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα με το οποίο έλεγε «αντίο» σε φίλους και αναγνώστες.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 19, 2008, 07:43:41 μμ από lordsauronxx »

Ρε ούστ ! 

Αποσυνδεδεμένος FOOTMAN

  • *GF Pervert*
  • *****
  • ΜΕΓΑΣ ΨΙΛΟΠΑΙΚΤΗΣ
  • Φύλο: Άντρας
  • Μηνύματα: 3928
    • Προφίλ
  • Χυσίματα
  • -Έριξε: 0
  • -Έλαβε: 8
Απ: RIP Arthur C. Clarke
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 19, 2008, 07:35:42 μμ »
δε διαβαζετε βιβλια ρε

τιμη και δοξα σε αυτον το γιγαντα.

η λογοτεχνια εγινε φτωχοτερη σημερα.

Αποσυνδεδεμένος Τζίμης

  • *GreekFoot Fanatic*
  • *****
  • Φύλο: Άντρας
  • Μηνύματα: 735
    • Προφίλ
  • Χυσίματα
  • -Έριξε: 202
  • -Έλαβε: 88
Απ: RIP sir Arthur C. Clarke
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 20, 2008, 09:45:10 πμ »
Η τελευταία του συνεντεύξη, δημοσιεύεται στο astrovox.gr, ως φόρο τιμής

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7512&highlight=


Ο Βρετανός Arthur C. Clarke είναι ένας από τους σημαντικότερους διαστημικούς επιστήμονες και ένας από τους καλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Τα μυθιστορήματα του «Συνάντηση με το Ράμα», «Το Τέλος της Παιδικότητας» και «Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα που μας χάρισε απλόχερα, ενώ είναι παράλληλα και ο οραματιστής των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στο Βρετανικό περιοδικό BBC Focus, η οποία δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2007 στο τεύχος 184.

Πως είναι να είστε 90 ετών;
Λοιπόν, δεν νιώθω ποιο ηλικιωμένος από τα 85. Και όπως είπε ο Bop Hope «Ξέρεις ότι γερνάς όταν τα κεράκια κοστίσουν περισσότερο από την ίδια την τούρτα». Όμως το ποιο άσχημο κομμάτι είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι μου έχουν φύγει.

Η επιστήμη και η τεχνολογία αναπτύχθηκαν όπως προσδοκούσατε;
Μεγαλώνοντας στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα για να δω όλα αυτά που συνέβησαν. Είναι αλήθεια ότι εμείς της Βρετανικής Διαπλανητικής Κοινότητας ξοδεύαμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας συζητώντας για διαστημικά ταξίδια, αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι τα όνειρα μας θα γινόντουσαν πραγματικότητα στην διάρκεια της ζωής μας.

Σας ανησυχεί η κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος;
Έχω μεγάλη πίστη στην αισιοδοξία ως φιλοσοφία, μόνο επειδή μας προσφέρει την ευκαιρία της αυτοπραγματοποίσημης προφητείας. Η ανάπτυξη καθαρών πηγών ενέργειας στα επόμενα χρόνια μπορεί να μας εμποδίζει στο να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, όμως θα πρέπει να ζήσουμε με τις δυσμενείς συνέπειες των επεμβάσεων μας. Η ανθρωπότητα θα επικρατήσει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα;
Η οργανωμένη θρησκεία μολύνει τους νους μας καθώς προσποιείται ότι διαδίδει την ηθική και πνευματική σωτηρία. Διαδίδει το ποιόν κακόβουλο ιό του μυαλού. Ελπίζω ότι η φυλή μας μπορεί μια μέρα να ξεπεράσει αυτή την πρωτόγονη έννοια.

Αν ήσασταν ο πλανητάρχης, τι θα αλλάζατε;
Τα κράτη και τις κυβερνήσεις που αναμιγνύουν τη διακυβέρνηση με την θρησκεία. Αυτό είναι ένα θανατηφόρο κοκτέιλ που κρατά δισεκατομμύρια στην μιζέρια. Η θρησκεία πρέπει να είναι μια πολύ ιδιωτική υπόθεση που δεν πρέπει ποτέ να είναι ένας αθλητισμός θεατών.

Για ποιο πράγμα που έχετε κάνει είστε περισσότερο περήφανος;
Έχω γράψει περίπου 100 βιβλία και περισσότερα από 1.000 σύντομα κομμάτια για επιλογή. Θα έλεγα ότι ήταν το «Extra-terrestrial Relays» (Ασύρματος Κόσμος, Οκτώβριος 1945), όπου επινόησα τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, και για το οποίο καταβλήθηκα το πριγκηπικό ποσό των 15 λυρών. Δεύτερο ήταν η σύντομη ιστορία «Ο Φρουρός», γραμμένο το 1948 για διαγωνισμό του BBC (δεν τοποθετήθηκε!) και αργότερα επεκτάθηκε σε μια μεγάλη σπιτική ταινία που έκανα με τον Stanley Kubrick (2001: Οδύσσεια του Διαστήματος).

Σκεφτήκατε ποτέ να αποσυρθείτε;
Τα σχέδια μου για απόσυρση πάντα αναιρούσαν οπότε δεν το προσπαθώ ούτε τώρα. Ο Frederik Pohl αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το τελευταίο μου μυθιστόρημα, «Το Τελευταίο Θεώρημα», το οποίο πήρε πολύ περισσότερο από ότι περίμενα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο μου μυθιστόρημα, όμως μετά, αυτό έχω πει πριν!

Το 2003 υποστηρίξατε ότι υπάρχει βλάστηση στην επιφάνεια του Άρη. Το πιστεύετε ακόμα αυτό;
Μετά την μελέτη ντουζινών φωτογραφιών που ήρθαν από πρόσφατες τοπογραφικές αποστολές στον Άρη, βρήκα μερικά επιφανειακά χαρακτηριστικά που έμοιαζαν πολύ με τα δέντρα Banyan. Κάτι πραγματικά κινεί και αλλάζει εποχιακά αυτή την προτεινόμενη, τουλάχιστον, βλάστηση, Φυσικά, αυτό απαιτεί επαλήθευση, η οποία ελπίζω να συμβεί σύντομα.

Υποστηρίζετε ακόμη την ψυχροπυρηνική σύντηξη;
Δεν είναι ακριβώς ψυχρή και πιθανόν να μην είναι σύντηξη, αλλά κάτι συμβαίνει εδώ. Για μια δεκαετία ή και περισσότερο, κρατούσα ανοιχτό τον νου μου για τα πειράματα αυτής της νέας μορφής ενέργειας, ακόμη κι αν δεν έχουμε δει ακόμη αποτελέσματα εμπορικού επιπέδου. Αναμένω ανυπόμονα την τελική απόφαση σε αυτήν την υπόθεση - η κριτική επιτροπή είναι ακόμα έξω. Βέβαια, αν τα αποτελέσματα αυτής της ανώμαλα υπερβολικής ενέργειας αναβαθμιστούν, μπορεί να σταματήσει την εποχή των ορυκτών καυσίμων, να σταματήσει τις ανησυχίες μας για την κλιματική αλλαγή, και να αλλάξει την γεωπολιτική δομή του πλανήτη μας εντελώς.

Υπάρχουν κι άλλες ιδέες εκτός της επικρατούσας τάσης που στηρίζετε;
Είχα προάγει τον Διαστημικό Ανελκυστήρα (ένα καλώδιο σχεδιασμένο να μεταφέρει υλικά από τη Γη στο Διάστημα) για περίπου 30 χρόνια, ξεκινώντας σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κρύψουν τα γέλια. Αλλά σήμερα κανένας δεν γελάει. Θα κρατήσω ανοιχτό τον νου μου στα χρονικά ταξίδια και στα παράλληλα Σύμπαντα.

Ποιο είναι το μήνυμα σας για τους νέους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα;
Να θυμάστε τους Τρεις Νόμους του Clarke:
1) Όταν ένας διακεκριμένος μα ηλικιωμένος επιστήμονας λέει ότι κάτι είναι εφικτό, έχει σχεδόν πάντα δίκιο. Όταν λέει ότι κάτι είναι ανέφικτο, πιθανόν να έχει άδικο
2) Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις τα όρια του εφικτού είναι να τολμήσεις ένα βήμα προς το ανέφικτο.
3) Κάθε υπερεξελιγμένη τεχνολογία είναι αδιαχώριστη από την μαγεία.

********************************************************************

Το τελευταίο του μήνυμα: