Ξέχασες το κωδικό; Κάνε εγγραφή!
Τρίτη, 28 Μάιος 2013 20:10
Rate this item
(0 ψήφοι)

Γιατί & πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό;

Γιατί οι Έλληνες χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό; Ποιές οι προτιμήσεις ανδρών και γυναικών; Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρτογραφεί τα ακροατήρια πορνογραφικού υλικού στην Ελλάδα.
Γιατί & πώς οι Έλληνες χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό;

Την κυρίαρχη σεξουαλική κουλτούρα στην Ελλάδα προσπαθεί να διερευνήσει έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, από το ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πρώτα ευρρήματα της μελέτης, που φέρει τον τίτλο "The Greek Porn Project"παρουσιάστηκαν πρόσφατα και είναι ενδεικτικά του πώς αντιλαμβάνεται ο Έλληνας την πορνογραφία.

Για την υλοποίηση της έρευνας οι ερευνητές σχεδίασαν και ανήρτησαν στο διαδίκτυο ένα ερωτηματολόγιο 32 ερωτήσεων - ανοικτού και κλειστού τύπου - για να διερευνήσουν την αντίληψη αλλά και την επαφή του ελληνικού κοινού με την πορνογραφία, την εγχώρια αλλά και τη διεθνή. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν τόσο οι πρακτικές χρήσης πορνογραφικού υλικού αλλά και τα κριτήρια επιλογής του. Το δείγμα που συλλέχθηκε, όπως λένε, θεωρείται βολικό, εφόσον υιοθετήθηκε η μέθοδος της χιονοστιβάδας και οι συμμετέχοντες είχαν δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης της διαδικασίας.

Τα πρώτα ευρήματα

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα ακροατηρίου δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πορνογραφικό υλικό για σεξουαλική διέγερση ή όσο βρίσκονται σε σεξουαλική διέγερση, για να αυνανιστούν, κάτι που ισχύει εξίσου για άντρες και γυναίκες. Μάλιστα, επιλέγουν το υλικό που θα δουν με κριτήρια οικονομικά, αισθητικής και λειτουργικά. Πιο συγκεκριμένα, προτιμούν κυρίως υλικό που είναι δωρεάν, αντανακλά τις φαντασιώσεις τους πληροί συγκεκριμένα κριτήρια αισθητικής, αναπαριστά ρεαλιστικά σώματα και σε πολλές περιπτώσεις όταν είναι ερασιτεχνικό. Αυτό ισχύει κατ'αναλογία για άντρες και γυναίκες, ενώ το ερασιτεχνικό υλικό προτιμούν κυρίως οι άνδρες.

Όσον αφορά τους τύπους της σεξουαλικής δραστηριότητας που μπορεί να επιλέξουν, αυτοί αντανακλούν κυρίως ένα κυρίαρχο σεξουαλικό-αναπαραγωγικό πρότυπο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αφορά τη δραστηριότητα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα, είτε αυτό είναι ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό υλικό. Σημαντικό ρόλο παίζει εδώ η προκαταρκτική δραστηριότητα που υποδηλώνει την ύπαρξη ρομαντισμού, ή κάποιου είδους σχέσης. Επίσης, προτιμούν υλικό με ομοφυλοφιλικές αναπαραστάσεις γυναικών και υλικό που αντανακλά μη εδραιωμένες, μη αποδεκτές κοινωνικές δομές σχέσης όπως η δραστηριότητα μεταξύ παραπάνω των δυο ατόμων, ή μεταξύ ατόμων των οποίων η ηλικία ή οι ρόλοι δε θα αποτελούσαν αποδεκτή σεξουαλική σχέση.

Τα είδη σεξουαλικής πρακτικής που συνήθως αναφέρουν να επιλέγουν επίσης, αντανακλούν ένα πρότυπο αναπαραγωγικής σεξουαλικής σχέσης: Εδώ προκύπτει επομένως ότι πρακτικές που επιτρέπουν στα σώματα να αγκαλιάζονται ή να πλαισιώνουν το ένα το άλλο και υποδηλώνουν τρυφερότητα και δεσμούς πάθους. Επίσης, αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρακτικές όπου λανθάνει η αίσθηση της υποταγής ως μέρους του σεξουαλικού παιχνιδιού (ρόλων).

Σε ένα άλλο επίπεδο, οι συμμετέχοντες της έρευνας δηλώνουν πως σε γενικές γραμμές προτιμούν τα κανονικά και χυμώδη σώματα στις αναπαραστάσεις που επιλέγουν, δίνουν σημασία στο γυναικείο στήθος και στην εκγύμναση των σωμάτων, προτιμούν τα σώματα χωρίς τριχοφυΐα και τέλος, επιλέγουν αναπαραστάσεις με τα σώματα ντυμένα έτσι ώστε να αντανακλούν την επιθυμία για σεξ και μέσω των οποίων εκφέρονται εμφανώς η θηλυκότητα και η αρρενωπότητα.

Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες έχουν δει ή και χρησιμοποιούν ελληνικής παραγωγής πορνογραφικό υλικό. Όταν πρόκειται για παλιές ελληνικές ταινίες τότε συνήθως αυτές αποτελούν αντικείμενο παρακολούθησης κυρίως για λόγους περιέργειας και διασκέδασης. Αντίθετα, οι νεότερες ταινίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κυρίως για λόγους σεξουαλικής διέγερσης, περιέργειας και διασκέδασης, κάτι στο οποίο έχει συμβάλλει και η συμμετοχή σε κάποιες από αυτές, δημοφιλών προσώπων από την ευρύτερη ατζέντα των ΜΜΕ (Τζούλια Αλεξανδράτου, Μαριάννα Ντούβλη κτλ).

Πηγή: e-go.gr

Leave a comment

Τα πεδία με (*) είναι απαραίτητα προς συμπλήρωση.
Ο κώδικας HTML επιτρέπεται.